RUFF ISTVÁN ZALÁN
MESÉK

Ruff István Zalán

 

Ruff István Zalán:

A spanyol örökösödési háború és az utrechti béke

(történelmi esszé)

 

 

Spanyolország uralkodója, II. Károly 1700-ban meghalt.

A Napkirály, XIV. Lajos francia király úgy döntött, hogy az unokáját küldi Spanyolországba, hogy V. Fülöp néven uralkodó válhasson belőle. Azért állt ez érdekében, mert V. Fülöp megkoronázása esetén a francia és spanyol korona egyesülhetett volna…

Ezt azonban Ausztria nem nézte tétlenül, III. Fülöp dédunokáját, Károly főherceget akarták spanyol királynak. Nagy-Britannia és Hollandia viszont nem akarták, hogy Ausztria vagy Franciaország megerősödjön, és elfoglalja a gyarmataikat. Így indult el, így tört ki a spanyol örökösödési háború… Ám a befejezése még a kezdeteknél is érdekesebben alakult.

„II. Károly, akinek öröksége miatt a fél világ felbolydult”[1]

A háborúba Itália is bekapcsolódott, mert egyes területei – például Milánó – a spanyolokhoz, más részei – például Piemont vagy Savoya – a franciákhoz tartoztak. A spanyolok is pártoskodtak: Kasztília Fülöpöt, Aragónia és Katalónia pedig inkább Károlyt akarta a trónra.

„Ami nemzetközi konfliktusként kezdődött, Franciaország és Anglia érdekei miatt hamar polgárháborús jelleget öltött.”[2] Amikor 1711-ben újra nemzetközi konfliktusok voltak kialakulóban, megkezdődtek a béketárgyalások. Helyszínül a hollandiai Utrechtet jelölték ki.

Hat szerződést kötöttek. Az elsőt az 1707-ben létrejött Nagy-Britannia Hollandiával. A további szerződéseket Franciaország kötötte Nagy-Britanniával, Hollandiával, Savoyával, Portugáliával, majd Poroszországgal. A Habsburgok, és az olyan németek, akik nem poroszok voltak, még nem kötöttek békét. A Habsburgok csapatait Eugén, a franciákat pedig Villars vezette. V. Fülöpöt megválasztották spanyol királynak. A franciák a spanyol trónigényről, V. Fülöp pedig a francia királyi címről mondott le.

Szerintem ez V. Fülöpnek nem kedvezett, mert Spanyolország volt a gyengébbik hatalom, ezért a francia királyi címmel magasabbra jutott volna, mint a spanyollal.

XIV. Lajos francia királynak eredeti terve – hogy egyesül a spanyol és francia korona – nem sikerült, de már nem is akart egy meggyengült Spanyolországnak a királya lenni. A francia Bourbonok elismerték, hogy Nagy-Britanniában a Hannover-ház örökli Stuart Anna trónját.  Ekkor érdekes osztozkodás vette kezdetét… Nagy-Britannia igen jól járt, XIV. Lajos átadta számára a Hudson-öbölt, Új-Skóciát és Newfoulandot, Spanyolországtól pedig megkapta Gibraltárt és Menorkát.[3]  Továbbá szabadon kereskedhetett ezentúl a spanyol gyarmatokkal… Így aztán Nagy-Britannia megerősödött, területe is megnőtt.

Megállapíthatjuk, hogy Hollandia kevésbé nyert a megállapodásokban, csak kis területeket szerzett.

Savoya viszont jól járt az angol diplomácia során. Spanyolország uralkodója, V. Fülöp ha utód nélkül hal meg, akkor a spanyol trón várományosa Savoya.  Franciaország és Savoya határa megerősödött. Portugália is szerzett terülteket, a brandenburgi választófejedelem pedig porosz király lett.

Spanyolország területeit szétosztották. Az Itáliai területeket Szicília kivételével VI. Károly osztrák császár kapta meg, s ugyancsak hozzá csatolták a spanyol Németalföldet, azaz Belgiumot. Szicíliát Savoya kapta, Szardíniát pedig szintén Ausztria.

„A háborúval a Bourbonok, a Habsburg Birodalom, Anglia, Németalföld és Savoya megerősödött, az egyetlen vesztes a spanyol nép volt.”[4]

Láthatjuk, hogy Aragónia elnyomástól szenvedett, Kasztília helyzete nem javult azzal, hogy V. Fülöp lett a király. Katalóniának be kellett hódolnia V. Fülöpnek, s elvesztette önállóságát.

A béketárgyalás Utrechtben 1713. április 11-én történt, az esemény délután egy órakor kezdődött ébennel és elefántcsonttal díszített asztalok között.

Eugén és Villars hadba lépett, ezért 1714. március 6-án megszületett a Rastatti béke, amit az osztrákok VI. Károllyal és Eugénnal az élükön a franciákkal kötöttek meg. Eugén és Villars megerősítették az utrechti béke számukra fontos elemeit. „Egymás nyakába borult a két ellenség.”[5]

Úgy fél évvel később, 1714. szeptember 7-én, egy svájci fürdőhelyen, Badenben új osztrák-francia béke született VI. Károly (nekünk III. Károly) és XIV. Lajos között. VI. Károly elismerte, hogy már nem tart igényt a spanyol trónra, ám V. Fülöpöt nem ismerte el spanyol királynak. VI. Károly Spanyolországgal nem kötött békét, így 1720-ig hadiállapot maradt. Ausztria szerintem rákényszerült a békére, mert az Utrechti békekötésnél az ország sorsáról nemigen volt szó, nem hoztak létre szerződést akkor Ausztriával.  Barcelona 1714-ben felvette a harcot V. Fülöppel. A katalánok azt mondták, hogy ők Spanyolország dicsőségéért harcolnak. „Catalonia elpusztult, de meghódolt.”[6]  V. Fülöp földig romboltatta Barcelonát, de a bosszú még hátra volt… Végül 1714. szeptember 11-én a város megadta magát, majd 1715-ben Mallorca és Ibiza is ugyanezt tette. Ezzel véget ért a spanyol örökösödési háború. Teljesült így Európa egyik legnagyobb vágya, eltörölték a spanyol tartományok közötti különbségeket.

Úgy vélem, hogy a háborúnak 1711-ig volt igazán értelme, mert utána a békekötéseket a kényszer irányította. Azt gondolom, hogy csak úgy lehetett békés úton rendet tenni Európában, ahogy azt 1713-ban Utrechtben tették.

Érdemes az utókornak elgondolkodnia azon, hogy kinek milyen érdekei mozgatták a tárgyalásokat, és ki mire kényszerült ebben a zivataros történelmi korszakban.

Az utrechti béke szerintem azért olyan érdekes, és fontos Európa történelmi eseményei között, mert új egyensúlyt teremtett a sokat látott vén földrészen.


[1] Röviden rovat: A spanyol örökösödési háború lezárása. BBC History – főszerkesztő: Papp Gábor. 2013. III. évfolyam 4. szám/15. oldal, Kossuth Kiadó zRt., Budapest (ISSN 2062-5200)

[2] Világtörténelmi enciklopédia 11., Az abszolutizmus kora és a barokk – A spanyol örökösödési háború/48. oldal, sorozatszerkesztő: Nagy Mézes Rita, fordította: Gyulai Katalin, Simid Bernadett. Kossuth Kiadó zRt., Budapest 2013. (ISBN 978-963-09-7264-2, ISSN 2060-2979)

[3] Brigitte Beier, Uwe Birnstein, Beatrix Gehlhoff, Ernst Christian Schütt: Az emberiség krónikája/432. oldal, fordította: Gyulay Zoltán. Helikon Kiadó, Alexandra Kiadó, Debrecen 2007.

(HE 1166 ISBN 978-963-227-119-4)

[4] Világtörténelmi enciklopédia 11., Az abszolutizmus kora és a barokk – A spanyol örökösödési háború/51. oldal, sorozatszerkesztő: Nagy Mézes Rita, fordította: Gyulai Katalin, Simid Bernadett. Kossuth Kiadó zRt., Budapest 2013. (ISBN 978-963-09-7264-2, ISSN 2060-2979)

[5] Magyar Elektronikus Könyvtár – Nagy képes világtörténet IX. kötet, II rész, IX. fejezet: A spanyol örökösödési háború (mek.oszk.hu).

http://mek.oszk.hu/01200/01267/html/09kotet/09r02f09.htm#v384 – 2014. január 24.

[6] Magyar Elektronikus Könyvtár – Nagy képes világtörténet IX. kötet, II rész, IX. fejezet: A spanyol örökösödési háború (mek.oszk.hu).

http://mek.oszk.hu/01200/01267/html/09kotet/09r02f09.htm#v384 – 2014. január 24.

 

2014. január

Díj:

2014. Albanegra Kiadó országos történelmi esszéíró pályázat különdíj

 

[vissza]


FELHÍVÁS

Art Dekor SCSK
Art Dekor SCSK

Art Gallery SCSK
Art Gallery SCSK

E-mail
Kezdőlap Bemutatkozás Versek Mesék Képzőművészet Díjak Képgaléria Linkek